Organ ve Doku Bağışı Haftası (3-9 Kasım)

Hastanemizde "3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası" etkinlikleri kapsamında  Hastanemiz Nakil Koordinasyon Birimi ile birlikte Giresun Tabip Odası farkındalık oluşturmak amacıyla stand açıldı. Hastanemiz çalışanlarının, hasta ve hasta yakınlarının ilgi gösterdiği etkinlikte organ ve doku bağışında bulunan kişilerin başvuruları alındı.

Konu ile ilgili Hastanemiz Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Ayşegül Torun GÖKTAŞ ve Giresun Tabip Odası Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Demirelli tarafından yapılan ortak açıklamada;
"Ülkemizde 3-9 Kasım tarihleri arası organ ve doku bağışının önemine farkındalık yaratmak açısından Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kutlanmaktadır.  Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de doku ve organ fonksiyon bozuklukları önemli bir sağlık sorununu oluşturmaktadır ve bu hastaların tedavileri ancak yetersiz doku ve organların normal fonksiyon gösterenleri ile değiştirilmesi yani organ nakil ile mümkündür.
Ülkemizde nakil yapılan organlar böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. Nakil yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, deri, yüz, ektremite, paratiroid ve menisküstür. Hatta Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Türkiye’de kendi bağışcılarından menisküs nakli yapan iki merkezden biridir.
Kan, Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerine göre Türkiye’de 2022 yılı içinde 17594 böbrek, 1167 karaciğer, 704 kalp, 253 pankreas, 21 ise akciğer nakli bekleyenler hastalar olmak üzere yaklaşık 20000 kişi organ nakli beklemektedir.

Buna rağmen 2022 yılı içerisinde bu zamana kadar 2985 böbrek nakli 1307 karaciğer, 20 kalp, 9 akciğer ve bir de ince bağırsak nakli olmak üzere sadece 4322 nakil yapılabilmiştir. Bu kadar nakil bekleyen hastaya rağmen bu kadar az nakil yapılmasının ana nedeni yeteri kadar organ bağışçısının olmamasıdır. Organ bağışçılarının sayısı şu ana kadar 500000’nin üzerindedir. Organ bağışlayan her hastadan organ nakli yapılması mümkün olmamaktadır. Bağışçıların kadavra dönorü olabilmesi için yani organlarının nakil için kullanılabilmesi için bu kişilere anestezi, nöroloji, beyin cerrahi ve kalp hastalıkları uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından Beyin Ölümü tanısının konması gerekmektedir. Kişi organ bağışçısı olsa bile birinci derece yakınlarının yazılı izni olmadan organları nakil için alınamıyor. Bu izin dahilinde organlar Beyin Ölümünden sonra ilk 72 saat içinde alınması gerekiyor.

Tüm bu sebeplerden ötürü ülkemizde de organ nakilleri nakil bekleyen hastaların çok azına yapılabilmektedir. Fakat şu bir gerçektir ki organlarını bağışlayan ne kadar fazla kişi olursa organ bekleyen o kadar fazla kişiye ikinci bir şans olacak, o kadar fazla kişi sağlığına kavuşacaktır" dediler.

Başhekimimiz Doç. Dr. Fazıl Kulaklı etkinlik için Nakil Koordinasyon Birimimize ve Giresun Tabip Odası Yetkililerine teşekkür ederek " Organ nakli konusunda halkımızı bilinçlendirmek ve farkındalığın arttırılması açısından bu tür etkinlikler önemlidir ve çalışmalarımız devam edecektir." dedi

• sayIMG_9246 kopya.jpg
  • sayIMG_9239 kopya.jpg