Hastanemizde İnme vakalarının Multidisipliner Yönetimi
06 Ocak 2024

İnme hastalarının yaşam kalitesini artırmak ve tedavi sürecini optimize etmek amacıyla hastanemizde girişimsel radyoloji, nöroloji, anesteziyoloji ve acil branşları arasında güçlü bir işbirliği başlatıldı. Bu multidisipliner yaklaşım ile inme hastalarının ihtiyacı olan durumlarda tPA (doku plazminojen aktivatörü) ve mekanik trombektomi gibi etkili tedavilere daha hızlı erişim sağlanması  hedefleniyor.

Girişimsel Radyoloji ve Nöroloji:

Girişimsel radyoloji ve nöroloji, inme tedavisinde kilit roller üstlenen branşlar olarak öne çıkıyor. Bu iki disiplinin bir araya gelerek oluşturduğu ekip, hastalara daha hızlı ve etkili müdahale imkanı sunuyor. Gelişmiş görüntüleme teknikleri ve teknolojik yenilikler, inme geçiren hastalardaki damar tıkanıklıklarını daha hassas bir şekilde belirleme ve tedavi planını optimize etme konusunda hastanemizdeki sağlık profesyonellerine önemli avantajlar sunuyor.

Anesteziyoloji ve Acil Branşlarının, Girişimsel radyoloji ve Nöroloji ile Koordinasyonu:

Anesteziyoloji ve Acil branşları, inme hastalarının acil servise başvurdukları anından itibaren etkili bir yönetim sağlamak amacıyla koordineli bir şekilde çalışıyor. Acil servis hekimleri hastanın durumunu değerlendirerek hızlı bir şekilde nöroloji hekimlerine ulaşıyor ve girişimsel müdahaleye geçiş sürecini en aza indiriyor. Acil servislerdeki profesyoneller, inme şüphesi olan hastaların tanı ve tedavisinde hızlı bir şekilde hareket ederek kritik zaman kaybını minimize ediyor. Anesteziyoloji branşı ise girişimsel işlem esnasında hastanın ihtiyacı olan anestezi desteğini sağlayarak işlemin girişimsel radyolog tarafından optimal koşullarda yapılmasına olanak sağlıyor.

tPA ve Mekanik Trombektomi İle Hedeflenmiş Tedavi:

İnme hastalarının tedavi sürecinde kullanılan tPA ve mekanik trombektomi, inme hastalarında tedavide olumlu sonuçlar elde etmek adına en etkili araçlardır. tPA, kan pıhtılarını çözerek kan akışını restore ederken, mekanik trombektomi ise özellikle büyük damarlardaki tıkanıklıkları çözme konusunda etkili bir yöntemdir. Bu tedaviler, uygun hastalarda kullanıldığında felç ve diğer inme sonuçlarını önlemede büyük bir rol oynuyor.

Sonuç ve Gelecek Perspektifi:

İnme tedavisi, girişimsel radyoloji, nöroloji, anesteziyoloji ve acil branşlarının güçlü bir iş birliğiyle önemli ölçüde gelişme kaydetmiştir. Bu multidisipliner yaklaşım, inme hastalarının yaşam kalitesini artırmak ve hayati riskleri en aza indirmek adına umut verici bir gelecek sunmaktadır ve hastanemizde başarılı bir şekilde uygulamaya konulmuştur. Hastalara daha hızlı ve etkili müdahale sağlamak amacıyla devam eden bu iş birliği, hastanemiz ve Giresun’umuzda inme tedavisindeki başarıyı artırmaya devam edecektir.

• inme vakalarında