10 Mart Dünya Böbrek Günü
05 Ocak 2023

Böbrek Hastalığı Kaderimiz mi?

Kronik böbrek hastalığı toplum sağlığını tehdit eden bir halk sağlığı sorunudur. Tüm dünyada yaklaşık 850 milyon, ülkemizde ise 9 milyondan fazla böbrek hastası bulunmaktadır. Hastaların %90’ı ise hastalıklarının farkında değildir. Kronik böbrek hastası olan kişiler benzer yaş grubundaki sağlıklı kişilere kıyasla 10-20 kat yüksek ölüm riski ile karşı karşıyadır. 

40 yaşından sonra böbrek kapasitesi her yıl yaklaşık yüzde bir oranında azalmaktadır. Böbrek hastalığı sinsi seyri dolayısıyla böbrek işlevinin %85-90’ı kaybedilinceye kadar herhangi bir bulgu vermeyebilir. Oysa kronik böbrek hastalığı erken dönemde tespit edilebilirse alınacak önlemler ve düzenli yapılan kontrollerle hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ya da durdurulabilir. 

Ülkemiz ve tüm dünya için tıbbi ve ekonomik yüksek maliyeti olan böbrek hastalığı için risk grubundaki kişileri basit idrar ve kan tetkikleri yaparak erken dönemde tespit etmek mümkündür. Yüksek risk grubunda olan; şeker hastaları, hipertansiyonu olanlar, 60 yaş üstü kişiler, ailede böbrek hastalığı olanlar, kalp-damar hastalığı olanlar ve obezitesi olanların düzenli tarama yaptırmaları önerilir. 

Böbrek sağlığımızı korumak için neler yapabiliriz? 
- Tuz tüketimini günde 6 gramla sınırlayın,
- Lifli gıdalarla, sebze ve meyvenin ağırlıkta olduğu bir beslenme tercih edin, 
- Günde 2 litre su tüketin,
- Haftanın 3 ya da 4 günü en az 30 dk tempolu yürüyüş yapın,
-  Ağrı kesici ve gereksiz ilaç kullanımından kaçının,
-  Doktor tavsiyesi olmadan ne olduğunu bilmediğiniz bitkisel ürünleri kullanmayın,

Unutmayalım ki ‘en iyi tedavi, korumaktır’

Dr. Öğr. Üye. Özdem Davraz Tomar
Nefroloji Uzmanı

  • böbrek sayfa.jpg