Deri kanserleri sık görülen kanser türlerindendir. Çok farklı çeşitleri olmakla birlikte en sık görülen ve en önemlileri bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanomdur.
Bazal hücreli karsinom tüm kanserler içinde en sık gözlenen kanser türüdür. Özellikle güneş gören deri bölgelerinde (yüz, kulak, saçlı deri, el sırtı) görülmekle birlikte derinin her yerinde görülebilir. Genellikle deri yüzeyinden kabarık inci gibi parlak nodüller şeklinde ya da ortasında ülser (yara) olan kanamalı lezyonlar şeklinde karşımıza çıkar. Çok yavaş büyüyen tümörlerdir. Yıllar içinde yavaş yavaş büyüyüp daha sonra deri altındaki dokulara ve çevre dokulara yayılabilir.
Skuamöz hücreli karsinom 2. sıklıkta görünen deri kanseridir. Yine en sık derinin güneş gören yerlerinde gözlenir. Üzerinde kalın kabukları olan nodüller, üzerinde ülser (yara) olan sertleşmeler, iyileşmeyen yaralar şeklinde karşımıza çıkabilir. Hem deri hem de mukozalar adı verilen ağız içi ve genital bölgede de görülebilir. Tedavi edilmezse diğer organlara yayılabilir.
Melanom daha az sıklıklar görülmektedir. Ancak son yıllarda sıklığı giderek artmıştır. En kötü seyirli kanserlerdendir. Erken tanı konulup tedavi edilmezse ölüme neden olabilir. Bu nedenle bu tür kanserlerin erken tanısı çok önemlidir. Derinin herhangi bir bölgesinde nevüs (ben) şeklinde ortaya çıkıp giderek büyür ve daha sonra metastaz yapıp diğer organlara yayılabilir.
Deri kanserleri gelişiminde bir takım risk faktörleri vardır. Şiddetli ve uzun süreli ya da aralıklı güneş maruziyeti, solaryum gibi yapay ultraviole ışınlarına uzun süre maruz kalmak, uzun süre açık havada güneş altında çalışmak (çiftçiler, balıkçılar gibi), özellikle çocukluk çağında geçirilen şiddetli güneş yanığı, ailesel ve /ve ya kişisel deri kanseri öyküsü, açık tenli, mavi/yeşil gözlü, kolay çillenen, kolay güneş yanığı geçiren cilt yapısı, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmak deri kanseri gelişimini kolaylaştırıcı önemli risk faktörlerindendir.
Her insanın belli aralıklarla kendi derisini muayene etmesi daha önce olmayan yeni bir ben oluşumu ya da eski benlerde değişiklik durumunda dermatoloji muayenesi olması önerilir. Cilt kanseri riski olan kişilerin belli aralıklarla dermatoloji uzmanına başvurup deri muayenesi olması önerilmektedir. Bunun dışında deride iyileşmeyen yaralar, giderek büyüyen nodüller, tırnakta oluşan siyah çizgiler, sonradan (özellikle 40 yaşından sonra ) ortaya çıkan benler, eski benlerde büyüme, şekil ve renk değişikliği ya da kanama olması durumunda mutlaka dermatoloji muayenesi önermekteyiz. Unutmayalım erken tanı hayat kurtarır.
Deri Ve Zührevi Hastalıklar Kliniği