Kalp Sağlığı Haftası
14-20 nisan haftasını kalp sağlığı haftası olarak kultuyoruz. Kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon sıklığı dünyada batı toplumlarında kısmen azalırken doğu toplumlarında artışını sürdürmektedir. Kardiyovasküler ölüm ve inme sıklığının artmasında hipertansiyon, sigara kolesterol yüksekliği ve diyabet gibi bilinen risk faktörlerinin yanında son 20 yılda artmış sedanter yani hareketsiz ve stresli yaşam tarzı, obezitenin etkisi giderek artmaktadır. Ayrıca bölgemizede ait bir yeme alışkanlığı olan tuz alımının yüksek olduğu diyet özellikle hipertansiyon ve kalp yetersizliğinde çok önemli istenmeyen sonuçlara neden olmaktadır. Kardiyoloji alanında diğer bilim alanlarında olduğu gibi tedavi yöntemlerimiz ve yeni ilaçlarımız bize çok yardımcı olsada esas hedefin hastalık oluşmadan hastalığın önlenmesi olduğu unutulmalıdır. Hareketli, tuzun kısıtlandığı diyet, sigaranın olmadığı, alkolün azaltıldığı bir yaşama eşlik eden bilinçli, eğitimli ve takipli bir toplum bilinci yeni nesillere örnek sağlıklı ve sağlık yükünün düşük olduğu bir toplum oluşturacaktır.Bu nedenlerden dolayı göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı ve belirgin ve nedeni bilinmeyen halsizlik yorgunluk gibi şikayetleri olan hastaların yanında şikayeti olmasada 40 yaş üstü bireyler ve risk faktörü içeren daha genç yaştaki bireylerin kardiyoloji kontrolünden geçmesi önerilir.
Prof. Dr. Turgay IŞIK
Giresun Eğitim Araştırma Hastanesi
Kardiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu
Kalp krizi ve Ani ölüm yaşı giderek düşüyor!
Özellikle son dönemde sanat ve siyasetin önde gelen isimlerinin kalp krizi ve aort yırtılması gibi hayatı tehdit eden hastalıkları yaşaması, dikkatleri kalp sağlığı ve kalp hastalıklarına üzerine çekmiştir. 14-20 Nisan Kalp Sağlığı haftasında bu hastalıklardan ve korunma yollarından bahsedeceğiz.
Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Ülkemizde ve dünyada ölenlerin en az yüzde 40’ ının kalp damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü bilinmektedir. Kalp hastalıklarını etkileyen değiştirilebilir faktörler mevcuttur. Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün(sigara) kullanımı ve alkol kullanımı kalp-damar hastalığının yüzde 80’inden sorumludur. Kalp-damar hastalıklarının çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığını yarıya inmektedir.
Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, sigara gibi zararlı etmenlerin etkisiyle bireylerde hipertansiyon, kan şekeri yüksekliği, kan yağlarında yükselme, fazla kilo veya obezite görülür. 40 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa değiştirilebilir risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Ayrıca şunu da belirtmekte fayda bulunmaktadır. Yukarıda saydığımız risk faktörleri giderek daha genç popülasyonları etkilemektedir. Özellikle yaşanan pandemi ile obezitenin arttığı ,fiziksel aktivitenin azaldığı görülmektedir. Düzensiz yaşam biçiminin de gençler arasında yaygın olması dikkat çekicidir. Sigara ve alkol gibi kalp dostu olmayan maddelerin gençlerde yaygın olarak kullanılması da kalp hastalıkları riskini arttırmaktadır. Hem bilimsel çalışmalar hem de gözlemlerimiz göstermektedir ki, yukarı bahsettiğimiz nedenlerden ötürü, gençlerde kalp krizi oranı artmaktadır.
14-20 Nisan Kalp sağlığı haftası vesilesiyle özellikle gençlere tavsiyelerim: Sağlıklı beslenin, hazır gıda tüketmeyin, haftada en az 3 gün yarım saat fiziksel aktivite yapın, tütün ürünleri(sigara) ve alkol kullanmayın, Kalp-damar hastalığı riskinizi takip edin, kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenin, Hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun. Unutmayın ki gençlikte yapacağınız en büyük yatırım, sağlığınız için yaptığınız yatırımdır.
Prof.Dr. Zeki Yüksel GÜNAYDIN
Giresun Eğitim Araştırma Hastanesi
Kardiyoloji Kliniği İdari Sorumlusu