Radyoloji Günü
02 Eylül 2020


X ışınları, bundan tam 120 yıl önce Wilhelm Conrad ROENTGEN tarafından bulunmuştur. Röntgen laboratuarında başka amaçla kullanılmakta olan katot ışını tüplerine elektrik enerjisi uygulandığında bir ışının ortaya çıktığını keşfetti. Gözle görülmeyen bu ışın, laboratuarında bulunan bir maddenin parlamasına neden olduğu için saptanmıştı. Bulunan bu ışını bilinmeyen ışın anlamında X-ışını olarak adlandırdı. Çok kısa zamanda çok sayıda deney ve araştırmalar yaparak ışınların kullanım alanlarını belirledi. Kendisi bir fizikçi olduğu halde X-ışınlarının tıpta kullanılmalarının da ilk araştırmaları Röntgen tarafından yapıldı. Röntgen bu buluşu ile 1901 yılında ilk Nobel Fizik Ödülü’nü almıştır.

Röntgen bu önemli buluşunu insanlığa adamış ve Radyoloji biliminin doğuşu Röntgen'in bu önemli buluşuyla başlamıştır. Günümüzde kullanılmakta olan eşsiz görüntüleme aygıtlarının ortaya çıkmasına giden ilk adım, o gün atılmıştır.

Bugün, bundan 124 yıl önce 8 Kasım 1895 tarihinde Alman fizikçi Prof. Dr. Wilhelm Conrad ROENTGEN X-ışınlarını keşfettiği ve insanlığın hizmetine sunduğu çok anlamlı bir gün. Bugün radyoloji biliminin doğduğu, radyasyonun, hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaya başlandığı gün.  Ülkemizde birçok radyoloji çalışanı, 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü’nü bilimsel ve sosyal etkinliklerle kutlayacaktır. Bizler de tüm Radyoloji ve sağlık çalışanlarının Dünya Radyoloji Gününü kutluyoruz.

Doç. Dr. Alptekin Tosun
Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi
Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı

  • IMG_2643.JPG