13 Ekim Dünya Tromboz Günü
02 Eylül 2020

42713890_256659244953753_2674806081072061524_n.jpg
PIHTI küçük RİSKİ
BÜYÜK!

PIHTIYI FARKET! YÜRÜMEYE VE NEFES ALMAYA DEVAM ET!

* Trombozun (pıhtının) önemini,

* Küçük bir pıhtının başımıza çok büyük işler açacağını,

* Dünyada her yıl 30 milyondan fazla, Türkiyede ise 30 binden fazla kişinin tromboz nedeniyle hayatını kaybettiğini,

* Meme ve akciğer kanseri nedeniyle ölen hasta sayısı toplamından daha fazlasının pıhtı nedeniyle kaybedildiğini,

* Pıhtının ayrım yapmadığını her yaş, cinsiyet ve ırkta görülebileceğini,

* Uzun süre hareketsizliğin pıhtı için büyük bir risk olduğunu BİLİYOR MUYDUNUZ?

Tromboz sözcüğü hemen hemen herkesin yaşamında bir kez duymuş olduğu tıbbi bir terimdir. Tromboz teriminin kökeni antik çağa kadar dayanmaktadır. “Thrombós” kelimesi eski Yunancada “tıkaç” demektir. Dolayısıyla, damarların pıhtı veya kolesterol plakları oluşarak tıkanması olan "tromboz", kalp krizi, inme ve toplardamarlarda kanın pıhtılaşmasına neden olur.

Tromboz, dünyada en sık görülen 3 ölümcül hastalığın (kalp krizi, inme ve venöz tromboemboli) oluşum mekanizmasınde yer almakta olup sinsi bir seyre sahiptir.

Dünya Tromboz Günü'nün amacı  venöz tromboemboli (VTE) hastalığının önemine dikkat çekilerek, bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli olan risk faktörleri ve hastalığın önlenmesi konusunda farkındalık oluşturmaktır.

tromboz.jpg

VTE hem bacak derin damarlarında (derin ven trombozu-DVT) hem de akciğer damarlarında (pulmoner emboli-PE) ortaya çıkabilmektedir. Gebelik ve lohusalık dönemi, uzun süreli seyahatler,uzun süre hareketsiz yatmak sigara kullanımı, obezite kişisel risk faktörleri arasında sayılmakta olup VTE oluşumunun önlenmesi en kolay olduğu risklerdir.Riskli hastalarda doğum kontrol haplarının kullanımı, büyük cerrahi operasyonlar, kanser, kalp yetersizliği, hastaneye yatış gerektiren diğer dahili hastalıklar, nçrolojik hastalıklar (inme ) da VTE için risk faktörleri arasında yer almaktadır. Kalıcı(önlenemeyen) risk faktörü ise aile bireylerinde var olan genetik bozukluğun kişiye geçmesi ile oluşan yatkınlıktır.

DİKKAT!

Bacakta ani şişlik, ağrı, renk değişikliği (kızarıklık), huzursuzluk ve ısı artışı varsa, ardından göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve öksürük eklendiyse HEMEN DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ!

                                                                Doç. Dr. Kemal UZUN                                  

                                                                                                  Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı                         

                                                                                            Başhekim